Itse tehty överisuklaa

Itse tehty överisuklaa on herkullinen lahjaidea tai hauska lisä juhlien tarjoilupöytään. Suklaalevyt tai -medaljongit päällystetään lemppariherkuilla ja koristeluissa vain taivas on rajana. Enemmän on enemmän!

Huom! Tällä helpolla ohjeella suklaasta tulee hieman mattapintaista ja etenkin ruskeiden suklaiden pinta saattaa aavistuksen harmaantua, etenkin jos säilytyslämpötila vaihtelee kovasti. Suklaa on kuitenkin hyvää, etenkin jos se on tarkoitus syödä suht pian valmistamisen jälkeen.

Jos haluat panostaa ja tehdä vähemmän herkkää ja oikein kiiltävää suklaata, voit temperoida suklaan! Temperointi tarkoittaa suklaan jäähdyttämistä tiettyyn lämpötilaan ennen kuin se sulatetaan uudelleen. Tarvitset siis lisäksi lämpömittarin ja enemmän aikaa. Ohje löytyy esimerkiksi täältä >>

Itse tehty överisuklaa

Tarvitset:

(Valko-, maito-, tumma- tai ruby) suklaata valintasi mukaan

Haluamiasi päälysteitä: nameja, värikkäitä rakeita, strösseleitä, popparia, suolapähkinöitä, kuivattuja marjoja tai hedelmiä, kookoshiutaleita, appelsiinin kuorta, salmiakkirouhetta… tai sesongin mukaan esimerkiksi piparirouhetta, manteleita tai karkkihämähäkkejä

Tee näin:

1. Aloita kasaamalla koristelupiste. Laita päälliset esiin ja pilko tai rouhi suurempikokoisia päällysteitä pienemmiksi.

2. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata vesihauteessa kattilassa. Voit käyttää useampaa erilaista suklaata, jolloin voit sulattaa niitä yhtä aikaa eri kulhoissa ja kattiloissa. Jos aiot temperoida suklaan, tee se. Kuvien suklaata ei ole temperoitu, koska oikaisu kannattaa aina aika ajoin.

3. Kaada sulanut suklaa leivinpaperilla vuoratun uuninpellin päälle haluamaasi muotoon ruokalusikkaa apuna käyttäen – etenkin eri kokoisia ympyröitä tai soikioita on helppo tehdä ruokalusikalla levittämällä. Voit myös tehdä yhden isomman levyn ja leikata siitä myöhemmin rouheita paloja.

4. Jos käytät useampaa suklaata, voit tehdä kauniita kuvioita esimerkiksi kaatamalla maitosuklaamedaljonkien päälle hieman valkosuklaata ja koristella pintaa teelusikan varrella tai hammastikulla.

5. Koristele suklaat haluamillasi päällisillä. Jos haluat oikein panostaa, suihkauta suklaiden päälle lopuksi hieman elintarvikekimalletta.

Suklaalevyt/palat säilyy hyvinä noin viikon. Säilytys rasiassa tai leivinpaperiin tai sellofaaniin käärittynä huoneenlämmössä. Ihan hyvin säilyy myös ihan lautasella huoneenlämmössä, jos lämpötila ei vaihtele kauheasti.

Kuvien överisuklaapalojen päällystämiseen on käytetty Smarties-rakeita, kuivattua vadelmaa, Werther’s orginal caramel popcornia, Bilareita, kaakaoströsseliä, pieniä suklaahippuja ja elintarvikekäyttöön tarkoitettua kultaista kimallesprayta.